Różności

Jakie są rodzaje win?

Wino to trunek, który cieszy się coraz większą popularnością. Lampka wina wypijana do kolacji to już tradycja w wielu domach. Trunek towarzyszy też urodzinom, weselom czy spotkaniom ze znajomymi. Warto znać podstawowy podział, aby widzieć, na jaki rodzaj się zdecydować.

Jaki jest podział win?

W podstawowej klasyfikacji, która jest dobrze znana każdemu z nas, wymienia się wino białe, czerwone i różowe. Pierwsze z nich może mieć barwę od jasnożółtej, przez żółtą, aż do brązowej. Z kolei wino czerwone jest dostępne w wersji jasnej, ciemnowiśniowej, a nawet fioletowej. Z kolei popularne wino różowe może powstać, chociażby z porzeczek. Kiedy chodzi o wino czerwone, koniecznie sprawdź Cabernet Sauvignon, a biały sprawdzony klasyk to Pinot Grigio.

Kolejna klasyfikacja uwzględnia zawartość alkoholu w winie. Można zdecydować się na wersję lekką, w której jest nie więcej niż 10% alkoholu, trunek o średniej mocy ma od 10 do 14% objętości alkoholu, mocne ma od 14 do maksymalnie 18% objętości alkoholu, a wzmocnione lub alkoholizowane powyżej 18% alkoholu.

Klasyfikacja wina uwzględnia także sposób konsumpcji, czyli wina stołowe, które dzielą się na wina półwytrawne oraz wytrawne. W drugiej grupie występują wina deserowe – doskonale komponują się z ciastami i deserami. Można zdecydować się na wersję słodką albo półsłodką. Ostatnia odmiana to wina likierowe, które charakteryzują się bogatym, słodkim i głębokim smakiem.

Jak jeszcze można podzielić wina?

Kolejna klasyfikacja bierze pod uwagę cechy jakościowe specjalne i w tej klasyfikacji można wskazać wino musujące, w którym występuje sporo dwutlenku węgla (naturalnie wytworzonego), wino gazowane, do którego dwutlenek węgla został sztucznie nasycony. Dostępne jest wino ziołowe oraz lecznicze.

Kolejny podział wskazuje na wina jednoowocowe, które powstają ze świeżych owoców, wina z owoców suszonych, wina wieloowocowe kupażowane oraz wina z innych surowców.