Lifestyle

Zdrowy jogurt, czyli jaki?

Najlepszy i najzdrowszy jest niezaprzeczalnie jogurt naturalny. Ten idealny powinien zawierać tylko mleko i naturalne bakterie jogurtowe. W praktyce jednak trudno znaleźć produkt o tak prostym składzie. Warto wiedzieć, jakie dodatki są szkodliwe dla zdrowia, aby móc dokonać świadomego wyboru i kupić dobry zdrowy jogurt naturalny.

Przede wszystkim wybieraj produkty niezawierające cukru ani syropu glukozowo-fruktozowego. Unikaj też takich, w których składzie znajduje się mleko w proszku- nie tylko podwyższa ono kaloryczność jogurtu, ale również jest bardzo niekorzystne dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Równie kiepskim pomysłem jest sięganie po wyroby zawierające żelatynę, skrobię modyfikowaną, gumę guar, pektyny oraz karagen. Te wszystkie zagęstniki są zbędne- naturalny jogurt wytwarzany tradycyjnie, powinien mieć odpowiednią gęstą konsystencję, bez konieczności ich stosowania.

Oczywiście w przypadku produktu powstałego pod wpływem działania dobroczynnych bakterii, jakim jest jogurt, zbędne są także wszelkie konserwanty oraz regulatory kwasowości. Niestety wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że pozornie niewinny kwasek cytrynowy, dodawany do jogurtu przez niektórych producentów, ma potwierdzone naukowo właściwości kancerogenne, a fosforan magnezu- często używany konserwant, może być przyczyną problemów gastrycznych i alergii. Unikajmy jak ognia, produktów zawierających takie dodatki.

Pamiętajmy, aby przed dokonaniem zakupu zawsze czytać etykietę. Kupujmy jogurty z lokalnych mleczarni- są one najlepsze i najzdrowsze, ponieważ z reguły wytwarza się je tradycyjnymi metodami. Polska dobra żywność to czysta natura, bez zbędnych ulepszaczy.