Zdrowie

Pestki moreli, czyli o właściwościach witaminy B17

Ludzie coraz częściej sięgają po naturalne substancje, szukając w nich witamin i składników mineralnych, które uzupełnią ich dietę o ważne prozdrowotne składniki. Do takich produktów można zaliczyć pestki moreli, o których mówi się, że są cennym źródłem witaminy B17.

 

Witamina B17, czyli co się kryje w pestkach moreli?

O  niezwykłych właściwościach pestek moreli słyszy się już od wielu lat. Mówi się, że pestki moreli są cennym źródłem amigdaliny, która nazywana jest witaminą B17. Związek ten znajduje się także w pestkach innych owoców np. wśni, brzoskwini i migdałów. Amigdalina nadaje tym pestkom charakterystyczny, gorzki smak. Omawiany związek był wykorzystywany w medycynie chińskiej. Sięgano po niego w przypadku pojawienia się objawów takich jak kaszel czy ból. Pestki moreli używane były też jako środek do walki z nowotworem. Używano ich też w celu wzmocnienia odporności oraz w walce z chorobami przewodu pokarmowego. Witamina B17 była też na początku XX wieku stosowana w leczeniu nowotworów, stąd też popularność tej substancji wśród osób, które chorują na raka.

 

Jak wykorzystać witaminę B17?

Z pestek moreli wytwarzany jest olej, którego charakterystyczny gorzki smak można wykorzystać w kuchni. Witamina B17 dostępna jest także jako suplement diety w postaci tabletek czy sproszkowanych pestek moreli. W takiej formie amigdaliny również można używać w kuchni. Decydując się na zakup suplementu diety w postaci kapsułek można też liczyć na dodatkowe korzyści dla zdrowia. Niektórzy producenci wzbogacili kapsułki z witaminą B17 o inne ważne składniki takie jak witaminę C, zioła takie jak rokitnik zwyczajny, zeń-szeń czy będące witaminową bombą acai. Amigdalina powinna być zażywana według zaleceń producenta. Nie należy przekraczać zalecanych dziennych dawek. Jeśli ktoś lubi gorzki smak, to z powodzeniem może sięgnąć po olej z pestek moreli i wykorzystać go podczas gotowania. Alternatywą są wygodne kapsułki, które można przyjmować przed jedzeniem przez określony czas, by po jakimś czasie powtórzyć kurację.