Dolegliwości ze strony układu pokarmowego bywają uciążliwe. Ich przyczyny są różne. Niestrawność często wynika z nieprawidłowej diety. Bywa też oznaką choroby. Warto wiedzieć jak uniknąć problemów gastrycznych i jakie profilaktyczne działania podjąć, by nie cierpieć na dolegliwości trawienne.
Najczęstsze przyczyny chorób układu pokarmowego
Złe trawienie, czyli problemy ze strony układu pokarmowego, objawiają się na różne sposoby. O niestrawności można mówić, gdy pojawiają się takie objawy jak silny ból brzucha, nudności, wymioty, zgaga (pieczenie w przełyku), zaburzenia łaknienia, biegunka czy wzdęcia. Objawy te najczęściej występują po zjedzeniu posiłku. Mogą mieć charakter przewlekły i nawracający. W takim wypadku warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ niestrawność może okazać się objawem choroby. Do najczęstszych przyczyn niestrawności zalicza się:
– chorobę refluksową żołądka i przełyku
– wrzody żołądka
– nowotwory przewodu pokarmowego
– bakterię helicobacter pyroli
– alergie pokarmowe
– stres
– niewłaściwą dietę
– farmakoterapię niektórymi lekami
O niestrawności można mówić, gdy pojawia się jednocześnie kilka z wymienionych wyżej objawów. Występują one nagle, najczęściej w niedługim czasie po zjedzeniu posiłku.
Dolegliwości trawienne – jak im zapobiec?
Jeśli dolegliwości trawienne spowodowane są przez nieprawidłową dietę, to warto zacząć od zmiany nawyków żywieniowych oraz od wyeliminowania z codziennego menu produktów, które wywołują niestrawność. Doraźne środki, po które warto sięgnąć w przypadku wystąpienia problemów ze strony układu pokarmowego, takich jak zgaga, nadkwaśność, niestrawność czy wzdęcia, to Alugastrin, Manti czy Gastrotuss. Działanie tego typu preparatów oparte jest o zobojętnienie kwasu solnego, odpowiedzialnego za powstawanie uczucia zgagi, czyli pieczenia w przełyku. W przypadku nawracających problemów trawiennych warto też sięgnąć po zioła, które wspomogą działanie układu pokarmowego. Na niestrawność polecane są herbatki ziołowe z kminu, działającego wiatropędnie. Z kolei mięta pieprzowa działa rozkurczowo, a ostropest oczyszczająco. Osoby borykające się z dolegliwościami trawiennymi powinny przede wszystkim unikać ciężkostrawnych i wywołujących wzdęcia potraw. Zbilansowana i zdrowa dieta w wielu przypadkach powinna zmniejszyć dolegliwości towarzyszące spożywaniu posiłków.